Papifrankó...

Amikor Lovászy László miniszteri biztosként fölényeskedve rendreutasítja és kioktatja Veres András katolikus püspököt, mert a püspök az Egyház álláspontját képviseli a mesterséges megterményítés ügyében, amikor Lázár János kormánypárti országgyűlési frakcióvezetőként fordított kanosszával fenyegeti az Egyházat, ha nem elég készséges a kormány oktatáspolitikai elképzeléseinek követésében, amikor a korábban az egyházakkal egyeztetett egyházi törvényt, a törvény elfogadásának napján, megpuccsolja a kormánypárti többség és sorolhatnánk, akkor elgondolkodik az ember. És amikor a kormánysajtó virtuális lincskampányt indít egy katolikus pap ellen, módszeresen hergeli szavazóit a pappal szembeni gyűlöletre, akkor olyan nagyon már meg sem lepődik. [Egy komment a Világhálóról]

A Hodász András, római katolikus pap, ellen indított kormánypárti lejárató médiakampányról:

1. Nem Hodász „Papifrankó” Andrásról szól ez a történet, hanem az Egyház méltóságáról és autonómiájáról. Ha Hodász András olyat mondana vagy tenne, ami nem fér össze hivatásával, feljebbvalói abban a minutában leállítanák. Ergo, mivel eddig nem állították le, semmi olyat nem mondott vagy nem tett. Ahhoz pedig, hogy közéleti kérdésekben állást foglaljon, egy papnak épp úgy joga van, mint neked vagy nekem vagy bárki másnak. Ha Hodász atya esetében ezt kétségbe vonjuk, akkor minden pap esetében kétségbe vonható és már ott is vagyunk a pap ne politizáljonnál, a hinni a templomba kellnél, a vallásnak a templom falain kívül nincs létjogánál. Épp eleget éltem a szocializmusban, hogy ezt ne kívánjam vissza, épp eléggé ismerem az Egyház történetét, hogy felismerjem a világi hatalom által indított egyházellenes kampányokat. És ehhez még egyet sem kell értenem Hodásszal.

hodaszandrasatyamototron_kk_ff.jpg

2. Elég jó a memóriám, így emlékszem, hogy a bal-ballib oldalon mekkora ordítozást csaptak, ha egy kisgazda, jobbikos stb. rendezvényen feltűnt egy-egy pap vagy lelkész vagy a fideszes potentátok klerikusok társaságában tették-vették magukat. Ismerjük az ilyenkor kántált szöveget, ami a kommunizmus óta ugyanaz. Épp elég volt balról hallgatni ezt az egyházellenes acsarkodást, semmi szükség nem volt rá, hogy a fideszes médiageczi skriblerbagázs és fészbukcsőcselék is beszálljon a kórusba.