Új s újabb múltat?

Most akkor van kollektív felelősség vagy nincs? Érdekes dolog ez a felelősségesdi! Anno, a II. világháború után, a világtörténelem legnagyobb botrányaként emlegették, hogy a nemzetiszocialista Németországban a kollektív bűnösség (és az ebből logikusan következő kollektív felelősség) elve alapján üldözték a zsidókat. Egyszer és mindenkorra(?) kimondatott, hogy kollektív bűnösség és így kollektív felelősség pedig nem létezik. Ma pedig, több mint hetven évvel az események után, egyre több helyütt és összességében egyre nagyobb összegű kárpótlást fizetnek az egykori üldözötteknek és azok leszármazottainak, olyan személyek adójából, akik (már csak életkoruknál fogva sem(!)) még ha akartak volna sem tudtak volna részt vállalni az egykori bűnökben. Most akkor van kollektív felelősség vagy nincs? És ha nincs, akkor hagyadíziglen van mégis? [Egy komment a Világhálóról]

Rédei Ottó cikket közölt a hirklikk.hu-n Történelmi revansizmus grasszál Varsóban és Budapesten címmel. [Kattints ide!] Mivel a hirklikk.hu nem kommentelhető, röviden itt szólnék hozzá.

Igaza van, Ottó! A németek nem szállták meg sem Lengyelországot, sem Magyarországot, a lengyelek és magyarok maguk hívták be a németeket, hogy segítsék őket zsidajaik meggyilkolásában. Így, természetesen, ha megszállás nem volt, áldozati közösség sem lehet a németek által elhurcolt, meggyilkolt lengyelek, magyarok és zsidók között. A lengyelek és magyarok kollektíve bűnösök, a zsidók kollektíve áldozatok. Mondjuk, az egy kicsit problematikus, hogy ha a lengyeleket, magyarokat kollektíve bűnösnek tekintjük, akkor a zsidókat is annak kellene tekintenünk a jogfosztásuk igazolására felhozott bűnökben s ezzel, ad absurdum, kollektív jogfosztásuk, deportálásuk is formálisan igazolható — de ezt az ellentmondást majd maga biztosan megmagyarázza!

nemetszovjettisztkezfogasalengyelorszag1939_ff_kk.jpg

És persze, ebből következően, szovjet megszállás sem volt! A lengyelek, magyarok által behívott szovjetek csak segítették a lengyeleket, magyarokat az osztályellenség elhurcolásában, legyilkolásában. A szovjet ideiglenes itt-tartózodás és a kommunista terror minden rémségéért is a lengyelek és a magyarok a kollektív bűnösök.